Warning: Creating default object from empty value in /var/www/brightphoto.se/public_html/start/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
 Vem är den där snubben? - Brightphoto | Fotograf Fredrik Skog | Brightphoto | Fotograf Fredrik Skog
284 views

Vem är den där snubben?

284 views

Vi får gå tillbaka till en torsdagkväll i mars 2011. Den sista mars närmare bestämt. Jag satt på ”desken” för Pic-Agency och såg till att bilderna från våra olika fotografer såg okej ut. Alla fotografer hade levererat in sina bilder men från ett evenemang hade det inte kommit en enda bild. Klockan var kring 22-tiden och jag visste ju att det snart var pressläggningsdags för många av tidningarna.

Men varför fanns där inga bilder från Vita Hästen – Troja-Ljungby? Tittade på listan över kvällens aktiva fotografer. Det var tydligen någon ny snubbe som skulle plåta kvalmatchen i Himmelstalundshallen. Suckade lite och tog fram mobilen. Skickade ett SMS och undrade var bilderna tagit vägen. Tog inte lång stund innan telefonen ringer och en uppjagad fotograf säger att han har problem att ladda upp sina bilder. Försöker hjälpa så gott jag kan och efter vårt telefonsamtal trillar de första bilderna in på desken. Jag slänger ett öga och tänker ”nej nej nej…vad är det här!?” Bilderna hade ju helt fel vitbalans, tokgula bilder… och när jag tittar vidare så är bilderna helt otaggade. Inte en bokstav om vilka som syns på bilderna eller nått. Ny telefonkontakt där jag förklarar att bilderna ser inte bra ut och att han måste se över vitbalansen och taggningen.

Det blev en sen kväll på desken och en hel del telefonsamtal men till slut lyckades ”den där snubben” iaf få upp bilderna med någorlunda vitbalans och taggning.
Jag avslutar kvällen med att skicka ett mail till vår fotografsamordnare, Henrik Johansson, och frågar vem den där nya snubben är för han hade då inte många rätt. Han behöver nog lite extra support och stöttning om han ska klara av det hela, skriver jag till Henrik.

Några dagar senare, när det återigen är dags för mig att ha ”desken” på kvällen, så ser jag i listan att den där snubben skulle plåta igen. Nåja, han fick ju upp bilderna förra gången till sist så det borde ju gå bättre denna gången. Så som jag minns det blev det en del samtal även den kvällen och efter mycket strul igen lyckades snubben få upp bilderna.

Men vi är alla nybörjare någon gång. Medan tiden gick så hände något med snubbens bilder. De var inte bara vanliga sportfoton utan de blev mer avancerande och spännande. Det fanns efter ett tag ett bildspråk i hans bilder. De kvällar jag satt på desken och såg hans bilder bli allt bättre och bättre så undrade jag över hur lång tid det skulle ta innan andra skulle få upp ögonen för honom. Mycket riktigt, det tog inte så lång tid innan en konkurrerande byrå norpade honom.

I somras satt jag med familjen på båten mellan Visby och Oskarshamn. En dryg veckas semester på Gotland var slut och vi satt alla och slumrade lite i vilstolarna på båten. Plötsligt så sticker någon fram ett visitkort mitt framför ögonen på mig. Jag blir helt paff men hinner se att det står ”PH” på visitkortet innan jag snabbt tittar upp för att se vad det är för snubbe som presenterat sig på detta sätt. Peter Holgersson, snubben som för några år sedan knappt kunde få upp sina bilder från kvalhockeyn men som nu firar stora triumfer och det med rätta!
Det visar sig att Peter varit på Gotland under samma period som vi och via Facebook hade han sett att vi var på samma båt på väg till fastlandet. Under Peters Pic-Agency-tid fick jag aldrig möjlighet att träffa honom men det blev desto roligare i somras då.

Eftersom jag är vän med Peter på Facebook blev jag väldigt glad igår när jag såg att ”andra fått upp ögonen” för Peter. Guld i World Press Photo i klassen för sportrepotage.

STORT STORT GRATTIS Peter! :-)

Bonusläsning
Peter om sina första uppdrag
Peter Holgerssons hemsida

Related posts:

  1. Den bäste av dom bästa!

Skriv en kommentar

Brightphoto - Fotograf Fredrik Skog